Francuzi su vrlo ponosni na svoju književnu tradiciju, a o tome možda najbolje svedoči podatak da u Francuskoj postoji preko 2.000 književnih nagrada.

Još jedan stvar koja pokazuje koliko Francuzi cene književnost je to što su uspeli da očuvaju život malih knjižara.

Naime, njihov zakon ne dozvoljava gašenje i zatvaranje ovih autentičnih čuvara kulturno-istorijskog nasleđa, a ne dozvoljava, verovali ili ne, ni popust na knjige zbog čega je i nastao konflikt sa Amazonom zbog prodaje elektronskih knjiga.

Uglavnom, teško je zamisliti razvoj francuske književnosti bez uloge koju je štampa imala. Gutenberg je itekako uticao na razvoj čitalačkog ukusa francuskog društva.

Nije lako govoriti o najštampanijim knjigama, odnosno o bestselerima, francuske književnosti jer ponekad brojke koje govore o prodaji knjige umeju da budu varljive. Još jedna stvar je problematična – kategorije najštampanijih i najboljih knjiga često se ne podudaraju. Danas, možda više nego ikad, možemo da vidimo kako kvantitet ne znači i kvalitet.

Međutim, sledeća lista pokazuje da su klasici francuske književnosti upravo oni koji su najštampaniji. Bar u većini slučajeva.

Večiti Mali princ

Procenjuje se da je nevelika knjiga Mali princ francuskog pisca Antoana de Sent Egziperija od 1943. godine, kada se pojavila, pa do sada, odštampana u preko 140 miliona primeraka. Mali princ, odnosno Le Petit Prince kako je originalan naziv, četvrta je najprevođenija knjiga na svetu. Prevedena je na više od 250 jezika, a svake godine proda se otprilike 2 miliona primeraka ove knjige, što samo govori o njenoj večnoj popularnosti.

Radnja Malog princa je uglavnom svima poznata – onima koji nisu čitali knjigu poznata je sigurno iz neke televizijske, filmske ili pozorišne adaptacije, pa čak i iz crtaća. Pilot čiji se avion srušio u nekoj pustinji tu upoznaje Malog princa koji je pao na Zemlju sa malog asteroida. Priča je praćena ilustracijama samog autora, a iako na prvi pogled deluje izuzetno jednostavno, krije kompleksna i večna pitanja o čoveku i smislu života. Posebno je upečatljivo upoznavanje Malog princa sa lisicom koja mu poručuje da je zauvek odgovoran za ono što je pripitomio, da se jasno vidi samo srcem i da je vreme koje je Princ utrošio na brigu o ruži koju je gajio ono što tu ružu zapravo čini vrednom.

Pisac Malog princa, Antoan de Sent Egziperi, vrlo je zanimljiva ličnost i verovatno nikad nije ni pomišljao da će njegova knjiga postići uspeh koji danas ima. On je bio pisac, pesnik, novinar, ali i aristokrata i pionir avijacije. Nestao je tokom jedne misije jula 1944. godine, a veruje se da je tada i poginuo. Tokom Drugog svetskog rata bio je pilot u francuskoj vojsci. Autor je i dela Pravac jug, Noćni let, Zemlja ljudi, Ratni pilot, Smisao života i Citadela, ali je ipak najpoznatiji upravo po Malom princu.

Pravi bum – Rusoova Julija ili Nova Eloiza

Ukoliko skinete prašinu sa starih knjiga koje postoje već generacijama u vašoj porodici i ukoliko bacite pogled na već dotrajale knjige na tavanu, velika je verovatnoća da ćete pronaći Rusoovu Juliju ili Novu Eloizu koja se pojavila 1761. godine. Istoričar Robert Darnton tvrdi da je ova knjiga možda i najveći bestseler XVIII veka. Naime, izdavači nisu mogli da štampaju primerke ove knjige dovoljno brzo, pa su ovu knjigu onima koji su želeli da je čitaju iznajmljivali na dan, pa čak i na sat. Pre početka XIX veka, odnosno pre 1800. godine, odštampano je čak nezapamćenih 70 izdanja ove knjige, što je verovatno najviše izdanja koja je neka knjiga imala do tada.

Međutim, najfascinantnije u vezi Julije ili Nove Eloize nije broj odštampanih primeraka nego reakcije koje je izazvala planetarno. Ovo delo je od Rusoa napravilo prvu zvezdu među piscima, u smislu da su ga svakodnevno čitaoci bombardovali pismima i da je uživao ogromnu popularnost gde god da se pojavio. Na neki čudan način, ljudi su se brzo i duboko povezali sa ličnostima romana Julija ili Nova Eloiza. Ruso je jednom prilikom zabeležio kako je jedna stara i ugledna pariska gospođa naručila kočije kako bi otišla na operu, ali je čekajući prevoz krenula da čita Juliju ili Novu Eloizu, pa je na kočije i operu potpuno zaboravila, a knjigu je čitala do jutra.

Julija ili Nova Eloiza govori o ljubavi između učitelja i učenice koja se nikad nije ostvarila. Iako zauvek zaljubljeni jedno u drugo, nastavili su da žive drugačijim životima od onih koje su zamišljali i uspeli su da ostanu moralno „čisti“. Knjiga prati njihovu prepisku, pisma, pa je ovo u stvari epistolarni roman, a smatra se i jednim od najreprezentativnijih sentimentalnih romana. Ova knjiga govori o iskušenju, grehu, iskupljivanju, ali i o posebnom tipu žene koju je Ruso iskonstruisao kroz svoja dela – o „prirodnoj ženi“. Treba napomenuti da je čuveni Artur Šopenhauer smatrao da je Julija ili Nova Eloiza jedna od najboljih knjiga ikada, pored Tristrama Šendija, Vilhelma Majstera i Don Kihota.

Koje su još knjige francuske književnosti među najštampanijim?

Pored Malog princa i Julije ili Nove Eloize, u najštampanije knjige francuske književnosti spadaju Kamijeva dela Kuga i Stranac, ali i moderne knjige poput Dukanove dijete i krimi serije romana San-Antonio pisca Frederika Darda. Mora se napomenuti da su na Amazonu najprodavanije elektronske knjige francuske književnosti Volterov Kandid, Igoovi Jadnici, Sartrove drame, Montenjevi Eseji, U traganju za izgubljenim vremenom Prusta, kao i sabrana Balzakova dela.

Kamijeva Kuga, koja postavlja filozofska pitanja o apsurdnosti i smislu života, od 1947. godine kada se pojavila pa do danas, prodata je u preko 12 miliona primeraka, ali je Kamijev Stranac ipak globalno popularnije delo od Kuge. Dukanova dijeta autora Pjera Dukana je knjiga o posebnom načinu ishrane u kom glavnu ulogu imaju proteini, a od 2000. godine prodalo se 10 miliona primeraka ove knjige o ishrani. Svi romani iz krimi serije San-Antonio prodali su se u preko neverovatnih 200 miliona primeraka do sada. Prvi deo ove književne serije objavljen je 1949. godine, a poslednji 2001. godine. Inače, krimi romana koji spadaju u seriju San-Antonio ima 173. Glavni junak Dardove krimi serije knjiga po kome je ona i dobila ime je Antoan San-Antonio, koji je neka vrsta francuskog Džejms Bonda.

Liste najštampanijih knjiga francuske književnosti pokazuju koliko je zapravo francuska literatura uticala na razvoj celokupne svetske književnosti.

Iako se u moderna vremena najviše štamapaju francuski „laki“ romani, poput krimića, i knjige o dijetama i posebnim načinima ishrane, trag koji su u svetu ostavili pisci poput Egziperija, Rusoa i Kamija zauvek će biti živ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *