Ukoliko ste se nekada pitali koji grad na Balkanu Francuzi najčešće biraju da posete, odgovor je lak – Beograd. Bilo da su već bili u Beogradu ili planiraju svoju prvu posetu našoj divnoj prestonici, francuski turisti uvek bivaju iznova prijatno iznenađeni.

Uzbudljiv i bogat noćni život 

Beograd glasi za najbolji evropski grad kada je u pitanju noćni život. Tako, među uživaocima beogradskih klubova i splavova su i francuski turisti koji im se uvek rado vraćaju. 

Sređeni i luksuzni splavovi na ušću Dunava i Save sa pogledom na staru beogradsku tvrđavu zaista čine da turisti uživaju i i dobro se provedu. Isto važi i za klubove kojih ima bezbroj i svako može da izabere ono što najviše odgovara trenutnim potrebama. Bilo da se u Beogradu nađete leti kada su upravo mesta na rekama najpopularnija ili dolazak planirate zimi za doček Nove godine, sigurni smo da ćete uživati baš kao većina turista u jednom od najlepših gradova Evrope.  

Kalemegdan kao čarobni park

Odmah preko puta ušća je najpoznatija beogradska tvrđava koju svi obožavaju zbog svog moćnog i neprikosnovenog izgleda, ali i dosta prostora za šetnju i uživanje na klupama na obodu zidina sa pogledom na ušće Save u Dunav, Zemun i veliki deo grada. Alfred Male koji je među prvima Beograd predstavio svom narodu, Kalemegdan je opisao kao “čaroban park.”

Francuzi će rado posetiti i Spomenik zahvalnosti Francuskoj, skulpturu vajara Ivana Meštrovića koja je otkrivena davne 1930. godine tačno dvanaest godina nakon završetka Prvog svetskog rata kao simbol međusobne saradnje i pomoći Francuske i Srbije u tom ratu. Skulptura je žena sa mačem a simbolizuje Francusku koja trči u juriš da pomogne Srbiji. 

Osim ovih znamenitosti, na Kalemegdanu možete i doživeti turu “Beograd ispod Beograda” koja počinje baš kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj, a vodič vas za oko dva do tri sata provede u obilazak Rimskog bunara, Velikog barutnog magacina, Vinskih laguma i još dosta toga. 

Ušuškane beogradske ulice i prelepi parkovi

Neki od Francuza koji su u 19. I 20. veku posećivali Beograd upoznavali su svoje građane putim spisa a kasnije i knjiga sa divnim duhom duhom našeg grada a u sećanju su im najviše ostajale ušuškane beogradske ulice, tihe, pune zelenine sa po nekom mirnom, gospodskom kafanom.

Istoričar i diplomata Albert Male, geografi Pol Labe i Žak Brunes kao i inženjer rudarstva Alfons Mize su među prvim posrednicima između beogradske kulture i francuske elite. Svi oni smatrali govorili su i pisali lepo o Beogradu, da je to grad pomešanih kultura, uvek uzbudljiv i zanimljiv, da su žene lepe i na neki čudan način pričljive, da je beogradska arhitektura pravi raj za oči. 

Sve ovo od davnina je ostalo upamćeno kod Francuza pa i danas prilikom posete sada razvijenijem Beogradu uživaju u sličnim stvarim na sebi svojstven način. 

Mesta kao što su Kosančićev venac u nastavku Pariske ulice ili uvek živa boemska Skadarlija prava su mesta za fotografisanje, pravi francuski poljubac i zagrljaje sa voljenom osobom.

Studentski park, park Manjež kao i Karađorđev park samo su neki od živih zelenih površina koje turisti rado posećuju.

Muzeji i galerije sa izložbama

Turisti u Beogradu mogu posetiti na desetine muzeja a neki od najposećenijih su Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, Muzej primenjene umetnosti, Prirodnjački muzej, Muzej Nikole Tesle, Muzej automobila, 

Pored ovih poznatih beogradskih muzeja, francuski turisti mogu posetiti i Muzej iluzija koji svakodnevno iznova oduševljava posetioce svojom savremenošću i stvarnim iluzijama koje će vas istinski zabaviti. 

Osim muzeja, Francuzi kao narod koji voli umetnost, sigurno će obići i postavke nekih izložbi koje budu interesantne u tom trenutku.

Ostala mesta u Beogradu koja turisti obožavaju

Turisti u Beogradu rado posećuju i Dvorski kompleks koji se nalazi na Dedinju pored Američke ambasade. Dvorski kompleks sastoji se od Kraljevskog dvora i Belog dvora. Oba su izgrađena između dva svetska rata, ali stilovi im se znatno razlikuju. Kraljevski dvor je tradionalan a Beli dvor izgrađen po ugledu na francusku arhitekturu u to vreme. 

U Beogradu već nekoliko godina postoje otvoreni autobusi za panoramsko razgledanje Beograda. Oni kreću od Pionirskog parka kod Skupštine odnosno zgrade Predsedništva i prave krug preko Autokomande, Slavije, pored Zoološkog vrta, Bulevara Nikole Tesle do svoje početne stanice. Ova tura se zove “Beograd, vaš domaćin”, traje 70 minuta i poseduje audio vodič između ostalog na francuskom jeziku. 

Još jedan tip obilaska Beograda je na vodi, odnosno brodom i jedna od najlepših tura je brodom “Kornjača” koji vas vodi da vidite sve mostove Beograda, Kalemegdan iz nove perspektive, Nebojšinu kulu, Milenijumsku kulu, Malo konjsko i Veliko ratno ostrvo, delove Novog Beograda, Savamalu i Beton halu i još mnogo toga. 

Beogradski Zoološki vrt, smešten pored Kalemegdana, prostire se duž ulice Pjarona de Mondezira (koja je 2019. dobila to ime po francuskom generalu) otvoren je stalno i posetioci su u mogućnosti da razgledaju više od dve hiljade životinja u njemu. 

U Beogradu ima divnih restorana koji obiluju i tradicionalnim i savremenim jelima a neki od njih koje francuski turisti sigurno obožavaju su Kod Francuza na Kaleniću i Franš (koji je dobio naziv po francuskom generalu Franšu D’epereu zbog velike ljubavi prema Srbima). Ovde su kvalitetni obroci a serviraju se i najbolja francuska vina

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *