Francuska kuhinja je čuvena po jednostavnim kombinacijama ukusa koji zajedno garantovano stvaraju nezaboravan doživljaj, pa nije čudo zašto je jedna od najcenjenijih među gurmanima.

Iako je francuska kuhinja karakteristična po masnim sirevima, slatkim desertima i čestom konzumiranju vina i šampanjca – prema statističkim podacima je među francuskom populacijom stabilna smanjena učestalost kardiovaskularnih bolesti.

Jedno od objašnjenja ovog fenomena je upravo zdrav stav prema hrani koji je kulturološki ustanovljen – Francuze će čuveni specijaliteti asocirati na slavlje i radost, a ne izazivati krivicu.

Za početnike u pripremanju francuskih jela smo pripremili kratak vodič kroz običaje francuske kuhinje, kako biste mogli da se upoznate sa specifičnim aspektima ove kulture koji imaju neosporne pozitivne efekte na opšte zdravlje.

Francuski paradoks – da li je francuska kuhinja zdrav izbor ishrane?

Francuska kuhinja se zapravo smatra jednom od najzdravijih na svetu, iako su obroci sastavljeni tako da olako možete da zaključite drugačije. Sastavom intuitivno “neodgovarajući”, francuski obroci podrazumevaju rituale koji imaju pozitivnog efekta na zdravlje.

U pitanju je fenomen francuski paradoks koji beleži značajno ređe kardiovaskularne tegobe među francuskom populacijom, dok istovremeno konzumira velike količine zasićenih masti i alkohola na svakodnevnoj bazi.

Ako ste ljubitelj francuske kuhinje, a brine vas broj kalorija koje ona podrazumeva – rešenje leži u tome da, uz upotrebu adekvatnih kuhinjskih aparata, omiljena jela možete pripremiti i bez ulja

Pre svega je, za pravilnu ishranu i njene efekte po vaše opšte zdravlje, najvažnije da obroci tokom dana budu raznovrsni i ujednačeni – što će vam potvrditi baš svaki francuski gurman.

Umerenost kao tajna vitkih francuskih gurmana

Uz česta peciva, slatku i punomasnu hranu u sklopu svakodnevne ishrane, verovatno ste se zapitali kako francuski gurmani održavaju svoj izgled vitkim i vitalnim – čak i statistički podaci govore o tome da je procenat gojaznosti u Francuskoj manji od ostatka Evrope. 

Tajna neretko vitkih Francuza i Francuskinja je upravo umerenost i kontrola količine namirnica u obrocima – to jest cenjenje malih zalogaja jela koja su pravi kulinarski izazovi za pripremiti ih.

Uživanje u hrani kao ritual koji štiti zdravlje

Francuska kuhinja uživa status simbola zajednišva kulturoloških obeležja – možemo reći da objedinjuje umetnost kulinarske veštine, bogatu tradiciju i specifično francuski hedonistički stil života.

Oličenje je društvene tradicije, pa postoje karakteristični običaji u pripremanju hrane – u vidu učestalije upotrebe određenih namirnica, specifičnih kulinarskih tehnika, kao i kulture obedovanja. 

Francuska kultura je takva da konzumiranje specijaliteta nije rutina, već povod za druženje za trpezom. Iako se neki običaji transformišu vremenom, temelj nužnog uživanja u hrani ostaje netaknut. 

Svrha umerenosti je pronalazak optimalnog balansa između zadovoljstva koji pruža trenutačno uživanje u ukusima namirnica i potencijalnih neprijatnih posledica preterivanja u konzumiranju. 

Zato o francuskoj kuhinji možemo govoriti kao o formi kojom vladaju ideje hedonističke životne filozofije – jer je vodeći cilj upravo težnja ka optimalnom zadovoljstvu.

Ako želite da se upustite u upoznavanje franscuske kuhinje, pronađite zdrave recepte online, dok je jedino važno da, baš poput pravih Francuza – uživate u čarima svakog zalogaja.

U želji da vas inspirišemo da se oprobate u kulinarskom zanatu, smo za vas izdvojili predlog nama omiljenog dragulja francuske kuhinje, a ujedno i jednog od najzdravijih tradicionalnih jela – supa od luka.

Supa od luka – jedan od najzdravijih obroka francuske kuhinje

Supa od luka je čuveni francuski obrok koji prati čitava legenda o nastanku. U pitanju je supa koju je navodno prvi put stvorio francuski kralj Luj XV spajanjem sastojaka koji su se uvek mogli naći u njegovom domu.

Iako postoji više varijanti ovog jela, danas je najpopularniji onaj koji se pravi od karamelizovanog luka i belog vina, a servira sa preprečenim hlebom i grilovanim Gruyere sirom.

Za pripremu ovog jela je potrebno oko sat vremena, ali se radi o obroku koji je krajnje prilagođen kulinarskim početnicima, pa je uživanje u specifičnoj aromi ovog neobičnog jela dostupno gotovo svima.

Francuska kuhinja predstavlja pravu riznicu najrazličitijih aroma koje retko koga ostavljaju ravnodušnim, pa je sigurno da ćete među njima pronaći omiljeno jelo koje prija vašim čulima.

Nadamo se da smo vas ovim tekstom inspirisali i ubedili da isprobate neke od čuvenih ukusa francuske kuhinje, posebno uz podatak o francuskom paradoksu koji vam daje opravdan razlog da uživate u jelima, koje bi neko nazvao i “grešnim zadovoljstvima”. Bon Appétit!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *