Bezvremenski francuski stil u uređenju prostora asocijacija je na elegantan i šik ambijent u kom svaki detalj ima svoje mesto. Ako tragate za otmenošću koja je u isto vreme “lepršava” i odlikuje se slobodom, inspiraciju potražite u pariskim stanovima.

Da biste ostvarili glamur i sofisticiranost u enterijeru, prema mišljenju profesionalnih dizajnera, potrebno je ispratiti nekoliko zlatnih pravila francuskog stila. Od eklektičnog pristupa, preko pravilnog odabira boja, do starinskih i modernih detalja – svaka nekretnina dobiće nov i prefinjen izgled kome težite.

Sledeći glavne odlike nekoliko retro stilskih pravaca u kombinaciji sa osnovama modernog stila, doći ćete do dizajna enterijera koji podseća na najlepše stanove u Francuskoj.

Osnove francuskog stila u enterijeru – odakle početi?

Renovirate stan ili planirate kupovinu nove nekretnine i želite da uredite životni prostor po ugledu na elegantan pariski studio ili apartman? Koreni elegancije francuskog stila nalaze se u klasičnoj umetnosti, kao i pažljivo odmerenoj kombinaciji baroka, neoklasicizma, rokokoa, pa čak i boho koncepta uređenja enterijera. 

Kako su osnovne karakteristike francuskog stila u arhitekturi visoki plafoni i prozori, možda je za dobar početak najbolje da pronađete stan koji svojom strukturom i dizajnom odgovara ovom opisu. Odabirom prave nekretnine postavljate dobru osnovu za uređenje enterijera u francuskom maniru. 

komoda-cveće-soba
Foto: Pexels.com

Kupovina stana je velika životna odluka i finansijski korak, stoga je važno da uskladite svoje afinitete i budžet. Kada pronađete stanove koji odgovaraju vašim željama i potrebama, a niste sigurni koji od njih možete da priuštite, napravite presek troškova. Pametno vođenje finanasija je naročito važno ako kupujete stan na kredit, jer morate do detalja odrediti koliko velika pozajmica od banke vam je potrebna. Procena vrednosti nekretnine i vaša kreditna sposobnost će uostalom biti presudni faktori da li će vam stambeni kredit biti odobren ili ne.

U traganju za idealnom računicom i rešenjem može Vam pomoći kalkulator kredita za stan. U određena polja unesite veličinu nekretnine, cenu po kvadratu, rok otplate i dobićete pregled ukupnog iznosa kredita i mesečnih rata – odnosno, koliko novca vas deli od vašeg savršenog stana uređenog u francuskom stilu.

Jednom kad izaberete nekretninu, možete se posvetiti detaljima, odabiru nameštaja, kombinovati kvalitetne materijale i šarene dezene, postaviti ogledala i poigrati se sa bojama.

Eklektičan pristup dizajnu

Francuski stil je sinonim za eleganciju i besprekornu kombinaciju luksuza i ležernosti. Zbog toga se čini izuzetno teškim pronaći meru između tradicionalnog pariskog stila i savremenih trendova u dizajnu. Međutim, ukoliko se opredelite za eklektičan pristup, moguće je istovremeno ostvariti stabilnost u prostoru sa živopisnim elementima koji ne narušavaju čitav koncept. 

Jedan od načina da se to postigne jeste da kombinujete umetnine i komade nameštaja koji su izrađeni u maniru različitih stilskih pravaca. Uz pravilan raspored na istom zidu mogu biti slike i reprodukcije impresionizma i pop-arta. Moderan tepih ili prostirku veselog dezena uskladite sa foteljom u neoegipatskom stilu 20-ih.

Starinski nameštaj – porodično nasleđe ili antikvitet sa pijace

U svakom francuskom enterijeru ćete pronaći bar jedan upečatljiv starinski komad nameštaja. Kod Francuza je to po nepisanom pravilu fotelja, sofa ili komoda koje se u porodici nalaze generacijama. Prema tome, jedna od glavnih odlika francuskog stila jeste izrazito poštovanje prema porodičnoj istoriji i antikvitetima.

bela-komoda-ogledalo-francuski-stil
Foto: Pexels.com

Ukoliko otmena fotelja nije deo vašeg porodičnog nasleđa, uvek možete u antikvarnici ili čak na pijaci potražiti neki starinski nameštaj kome treba malo (ili nimalo) restauracije. 

Opredelite se za anti-dekor koncept

Premda se na sam pomen čini kao dizajnerski manir koji ne želite slediti, anti-dekor je zapravo jedna od glavnih preporuka profesionalaca iz sveta dizajna. Ceo koncept zasniva se na ideji da stan treba da izgleda kao da ga je uredio vlasnik – bez stručne pomoći, tako da ostavlja utisak prirodno i ležerno uređenog enterijera. 

Ne preterujte s detaljima, enterijeri u francuskom stilu treba da odražavaju estetiku koja nije “pretrpana” i haotična. Prilikom oblikovanja prostora izaberite nameštaj i dekorativne predmete koji služe svrsi ili odražavaju vašu ličnost. Ukrašavanje sa manje elemenata pomaže da istaknete u prvi plan omiljene dekorativne predmete i komade nameštaja, bilo da se radi o ručno izrađenoj vazi, otmenoj lampi ili starinskoj fotelji.

Glamurozan enterijer bez napora

Kada želite da uredite stan u francuskom stilu, imajte na umu da francuski enterijeri nikada nisu previše “doterani”, niti savršeni. Bez obzira na to što predstavljaju ogledalo luksuza, elegancije i lepršavosti, stanovi po ugledu na pariske oslikavaju i ležeran životni stil Francuza. Prema tome, nemojte se truditi previše – otmenost u enterijeru treba postići bez napora.

Neka sve u stanu bude jednostavno – kombinujte stare i nove komade nameštaja, umetničke slike, na policu postavite knjige i biljke koji vam se dopadaju i u kojima uživate. Mešanjem ovih detalja sasvim prirodno ćete stvoriti živopisan životni prostor koji volite.

svećnjak-komoda
Foto: Pexels.com

Svaka soba u francuskom stilu zahteva element glamura. Dovoljno je da postavite jedan ili dva detalja za postizanje sofisticiranosti. To može biti ogledalo u pozlaćenom starinskom ramu ili kristalni luster iznad sofe oblih i jednostavnih linija. Umerenom dozom luksuza nećete preterati i učiniti da prostorija izgleda “previše glamurozno”.

Pravilo za boje u francuskom enterijeru: nema pravila 

Francuzi bez sumnje pokazuju velike afinitete prema elegantnoj beloj boji u enterijeru. Međutim, pored ovog nepogrešivog izbora i uvek klasičnih neutralnih tonova, za stan u francuskom stilu možete izabrati bilo koju boju. Sledeći savremene dizajnerske trendove, možete iskoristiti boje da povežete predmete i nameštaj izrađene u različitim stilovima i tako premostite jaz između modernog i retro stila.

Primera radi, za jedinstveno luksuzno kupatilo možete spojiti uglađen francuski stil, skandinavski dizajn i starinske komade nameštaja, poput nesvakidašnje upotrebljene bagat mašine kao police za lavabo. Kombinovanje boja, vremenskih epoha i stilova je upravo ona upečatljiva odlika francuskog manira u uređenju prostora

Francuski stil u enterijeru i životu

Francuski enterijeri podjednako se bave dizajnom kao i stilom života. Izgledaju kao da su uređeni bez napora, ali samo zato što su napravljeni tako da odgovaraju načinu na koji se krećete kroz prostoriju. Premda je sam dizajn daleko od opuštenog, on je osmišljen tako da garantuje jednostavan život. Tajna je u skladnoj kombinaciji detalja, “otmenom minimalizmu” i dizajnu koji prati koncept prirodnog i ležernog.

Intuitivan, praktičan i u isto vreme kompleksan francuski stil nemoguće je oponašati, jer je svaki enterijer zapravo duboko ličan i prikazuje životni stil osoba koje u njemu borave. Stoga sledite svoju intuiciju, igrajte se detaljima i nijansama i dobićete unikatan životni prostor na kome bi vam i Francuzi pozavideli.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *