Kuvarske uniforme su istorijsko nasleđe koje je opstalo do danas. Prva su asocijacija kada čujemo reč kuvar i odmah pomislimo na visoku belu kapu, uniformu sa dvorednim redom dugmadi i kecelju, a tek onda na poneko ukusno jelo.

Jeste li nekad razmišljali o tome zbog čega kuvari nose uniforme tokom spremanja jela kada uglavnom ne napuštaju kuhinju i ne komuniciraju sa gostima? 

U nastavku teksta saznajte više o istoriji i značaju ove odeće koja je jedna od najcenjenijih na svetu.

Poreklo kuvarske uniforme

Kuvari su od antičkog doba smatrani cenjenim članovima društva i uglavnom su bili zaposleni na dvoru. Budući da su kuvari imali moć da truju one kojima su služili, bili su pažljivo birani i morali su uživati veliko poverenje vladara.

Dizajn kuvarske uniforme dolazi iz Francuske. Dizajnirao ju je 1822. godine Mari Antuan Karem – prvi svetski kuvar. Ipak, tek nakon 55 godina počele su masovno da se proizvode, čineći ih lako dostupnim svim kuhinjama širom sveta.

Francuska kuhinja se smatra jednom od najboljih kuhinja na svetu, pa ne treba da čudi da je kuvarska uniforma potekla baš iz ove zemlje. 

Još 1822. godine u kuhinji Maria Antona Karema uslikana su dva kuvara u dvorednim sakoima, kuvarskom šeširu, pantalonama i pregači. Ukoliko bi tu sliku obojili modernim bojama, verovatno biste mislili da je slika nastala u skorije vreme, što je dokaz koliko je njegova skica kuvarske uniforme bila brilijantna i ispred svog vremena.

Mari Antuan je slavu stekao u Parizu kreirajući složene konstrukcije poslastica, koje su ponekada bile visoke i preko metra. Kuvarske uniforme su modernizovane, ali i dalje podsećaju na prvobitnu Karemovu skicu. Svaki od elemenata ima svoju posebnu svrhu, o kojima ćemo u nastavku teksta govoriti.

Kuvarski kaput – dvoredna zaštita sa višestrukom svrhom

Kuvari neprestano rade blizu izvora toplote. Zbog toga, kulinarski kaput je napravljen od teškog pamuka ili poliestera radi toplotne izolacije

Dvoredan je, pa u slučaju da se prednji deo umrlja sastojcima hrane, preklop se može okrenuti tako da se prljavi deo sakrije. To je posebno važno ukoliko kuvar treba da se predstavi nekome.

Dva sloja takođe nude poboljšanu zaštitu od toplote, izlivanja, pare i prskanja. Dugmići ove jakne su često napravljeni od čvorova, jer osim što nude elegantan izgled, istovremeno čine jaknu otpornijom na učestalo pranje.

Kaput ima duge rukave koji takođe štite ruke od opekotina, a ujedno koriste kuvaru kao rukavice ako treba da dodirne nešto vruće. Kuvarski kaputi su obično bele boje jer simbolizuju čistoću, a istovremeno bela boja odbija toplotu.

Danas međutim, možemo često videti kulinarske uniforme crne boje jer crna najbolje sakriva mrlje. To je dobra stvar za kuvare koji rade u otvorenim kuhinjama, gde gosti mogu da ih vide tokom rada.

Dok jedni preferijaju sve ono što bela boja simbolizuje, drugi cene autoritet, ozbiljnost i moć kojima crna uniforma odiše. Naposletku, sve je stvar preferencije dokle god kaput ispunjava svoju praktičnu ulogu. 

Kuvarska kapa – potvrda o znanju kuvara koji je nosi

Kuvarske kape imaju više namena: Sprečavaju da dlake upadaju u hranu, a ujedno i da se kosa ne zapali ili ne zakači za neki od kuhinjskih delova. Kapa takođe upija znoj sa čela i poboljšava cirkulaciju, odnosno hladi glavu u vrelim kuhinjama.

Visina kape jednaka je iskustvu kuvara – što je kapa viša, to kuvar ima više znanja. Nabori na kapi ukazuju na broj specijaliteta koje kuvar zna da sprema, a nabora može biti i do 100.

Francuski dizajn kuvarske kape prvenstveno je napravljen kako bi se glavni kuvar izdvojio u prometnoj kuhinji, jer je dovoljno pronaći kapu koja štrči iznad svih. 

Pravi naziv ove kape je toque blanche. “Toque” je arapska reč za šešir, dok “blache” na francuskom označava belu boju, pa bi bukvalan prevod ove fraze glasio – beli šešir

Kuvarske pantalone – olakšavaju kretanje  

Pantalone nemaju nikakvu posebnu tradiciju koja datira još iz antičkog doba, ali postoje ključni kvalitetima koje treba da poseduju kuvarske pantalone. Moraju biti udobne, što je logično, jer su neudobne pantalone poslednje oko čega kuvar treba da se brine kada se narudžbine gomilaju u kuhinji.

Osim udobnosti, pantalone trebaju da budu i fleksibilne kako bi podstakle kretanje, a ne ograničavale ga.

Kuvarska kecelja – zaštita od opekotina

Kuvarska kecelja, ili pregača je dodatna zaštita kuvarima i kuhinjskom osoblju od vrućih površina i vrele tečnosti. Zbog toga se ona završava malo ispod kolena, tako da se ne ograničava kretanje kuvaru, a ujedno ga štiti od opekotina.

Iako je izbor pregača danas praktično neograničen, tradicionalno, kuhinjske kecelje su crne, bele ili prugaste. Imaju duboke džepove u kojima se može držati poseban alat dok su ruke pune tanjira.

Kuvarske cipele – ojačane i udobne

Profesionalni kuvari provode na nogama 10 do 12 sati dnevno, stoga njihove cipele moraju da budu pre svega udobne i prilagođene poslom kojim se bave. 

Neklizajuće cipele imaju veliki značaj u prostoriji gde je učestalo prosipanje raznih kulinarskih sastojaka, a uglavnom imaju ojačane ili čelične prste kako bi pružili dodatnu zaštitu od udaraca.

Bela kuvarska uniforma postavlja scenu za profesionalnost, a kao što možemo videti iz navedenog, svaki komad uniforme ima svoju svrhu. Estetika i praktičnost povezani su svakim šavom na uniformi, od kape do dugmića, a duga tradicija nošenja kuvarske uniforme pruža dodatnu vrednost njenom autoritetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *