Da li ste znali da Francuzi imaju reputaciju naroda koji ume da uživa i spava? Zapravo, do pre neku godinu držali su mesto nacije koja najduže spava na svetu – 9 sati dnevno.

Francuzi neguju kulturu sporijeg stila življenja. Sve njihove navike i rasporedi obaveza usmerene su ka pronalaženju načina da odmore u toku dana. Prema tome, ako želite da spavate kao Francuz, moraćete da naučite kako da se opustite i manje stresirate. Na čemu se još temelji odmor na francuski način i kako da i vi savladate „veštinu“ uživanja i relaksacije? Pročitajte!

Francusko ušuškavanje: krevet, posteljina i pidžama

Ako je vaš cilj da spavate kao Francuzi, možda bi trebalo da počnete od – kreveta. U Francuskoj se posebna pažnja posvećuje kulturi spavanja, večernjim rutinama i uopšte vremenu koje se provodi u spavaćoj sobi. Dakle, nema dremanja pred televizorom ili pregledanja mejlova u krevetu. Umesto toga, soba za spavanje je predviđena samo za odmor.

Krevet je mesto za opuštanje i uživanje, zbog čega posteljina mora da bude uvek mekana i čista. Isto važi i za spavaćice i pidžame. Da bi i odrasli i deca uživali u komforu, njihov izbor su uvek jednostavni i udobni modeli za spavanje, izrađeni od kvalitetnih materijala.

Ukoliko imate poteškoća da zaspite ili nemate izgrađenu naviku da legnete uvek u isto vreme, ušuškavanje na francuski način može biti privlačno rešenje. Mirisna pamučna pidžama, ispeglana posteljina i veliki raspremljen krevet pozivaju na opuštanje i duše i tela, u pravom smislu.

Vreme za krevet – odredite svoju „dozu spavanja“

Devetočasovno spavanje bilo je francuski prosek pre nekoliko godina i premda „globalna kriza sna“ nije zaobišla ni Francuze, činjenica je da su oni i dalje među prve tri nacije na svetu po dužini spavanja. Naime, istraživanje koje je sprovedeno na Mičigen univerzitetu 2016. godine pokazalo je da Francuzi provedu oko 8 sati spavajući. Premda je ova studija iznela podatak da Holanđani spavaju 8 sati i 12 minuta, ovim i dalje nije pobijen francuski rekord od 9 sati iz 2009. godine.

posteljina-spavanje
Foto: Pexels.com

Da biste naučili kako da hedonistički pristupite spavanju i odmoru uopšte, najpre treba da krenete na vreme u krevet. Francuzi nisu slučajno jedna od najodmornijih nacija na svetu. Njihova tajna je u ranom odlasku na spavanje. Ako vam se čini da je devet ili osam sati u krevetu mnogo, probajte da procenite sami koliko vremena sna vam treba da biste se ujutro osećali odmorno i energično. Suština nije u broju sati koje provedete spavajući, već u svesti koliko je san važan. Ostavite više vremena za odmor, jer je to osnova zdravog života.

Jeste li čuli za francusku sijestu?

Ako je vaš trenutni raspored spavanja daleko od devet noćnih sati, ne morate očajavati. Pokušajte da postepeno povećavate vreme sna, tako što ćete leći najpre 15 minuta ranije, onda pola sata ili pak ujutro produžiti spavanje bar desetak minuta. Mnogima je teško da se prilagode, ali Francuzi imaju magični lek i za to – popodnevna sijesta!

Možda vam se čini da se francuska sijesta ni po čemu posebno ne razlikuje od obične dremke? Međutim, ovaj mali ali važan običaj u Francuza je i te kako specifičan. Nije reč o 15-ak minuta dremanja na fotelji nakon ručka dok radi TV. Za ovaj popodnevni ritual biće potrebno da usvojite francuski doživljaj odmora i opuštanja. Dakle, dremka može i treba da traje dva ili čak tri sata i podrazumeva da se raskomotite i možda čak obučete pidžamu, tj. da se stvarno pripremite za odmor u svom krevetu.

Ipak, treba imati u vidu da je opušten mentalitet Francuza podržan u celom društvu. Tako se mnoge francuske firme zatvaraju svakog popodneva u periodu od 2h do 4h, da bi njihovi radnici imali priliku da odmore ili provedu vreme sa porodicom, prijateljima. Prema tome, sijesta nije nužno dvočasovno spavanje, to je druženje sa bliskim ljudima i uopšte stav da treba usporiti da bi se uživalo u životu.

Upravo ovaj sporiji tempo tokom dana može biti od pomoći i uveče da lakše zaspite i duže spavate noću. Ukoliko nema načina da „živite svoju siestu“, otkrijte kako sve možete da se opustite u toku dana, pronađite malo više vremena za druženje i budete zadovoljniji.

Fizička aktivnost kao ključ vitalnosti i – odmora

Još jedan od razloga zbog kog Francuzi lepo spavaju jeste fizička aktivnost. Svakodnevne fitnes rutine i razvijena svest o značaju sporta za zdravlje za ovu naciju su mnogo važni. Bilo da je reč o rekreativnom istezanju, jogi, vežbama koje uključuju čučnjeve ili skokove, više je verovatno da će Francuskinja tokom celog dana raditi vežbe nego da provede jedan sat u teretani. Sagorevanjem kalorija i energije na ovaj način postiže se i viši stepen kvaliteta sna.

vežbanje-joga-park
Foto: Pexels.com

Vežbanje je pogotovo važno ako radno vreme provodite uglavnom u sedećem položaju. Većina nema tu privilegiju i mogućnost da u dnevnom rasporedu napravi mesto za trening. Zbog toga svakako treba isprobati ovu „francusku formulu“ i iskoristiti pauzu na poslu za kratko ali efikasno istezanje.

Ako je tačno da Francuzi „umeju dobro da spavaju“, onda ne postoji razlog da to naučite i vi – u kom god delu sveta da živite. Dovoljno je da unesete u svoj životni raspored neke male rutine, da pametno planirate svoje vreme i dane i da pokušate da usporite i uživate. Od velike pomoći će biti i ako fitnes ili bilo koju drugu sportsku aktivnost koju odaberete doživite kao prirodni i sastavni deo svog života. Neka vam treninzi ne predstavljaju mučenje i žrtvovanje, već put do manje stresnog dana i duge prospavane noći.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *