Svi znaju da Francuska predstavlja sinomim za vrhunsku kuhinju širom Evrope, pa i sveta. Postoje mnogi svetski poznati kuvari koji pripremaju fantastičnu hranu, počev od specijalista u pekarstvu, do kuvara koji pripremaju glavna jela i savršeno ih prezentuju, a uvek za kraj dolazi impresivan desert kojem ne možete reći ne. No, to nije sve, uvek nezaobilazni su sir i vino koje možete pronaći samo u Francuskoj. Svi koji planiraju da putuju i provode odmor u Francuskoj, uvek se raduju hrani i fantastičnim specijalitetima za nepca.

Ali, ovoga puta, možda neće svi želeti da čitaju ovaj tekst, budući da govori o nekim od najinteresantnijih francuskih delikatesa, ali onih koji se ne nalaze na listi obaveznih za isprobavanje. Jeste li dovoljno hrabri da ih otkrijete? 

Žablji bataci

Nije nikakva tajna da su Francuzi od žabljih bataka napravili nacionalni specijalitet sa belim lukom i peršunom. Iako se većini namršti lice kada im se ponudi ovaj delikates, mnogi koji su probali kažu da je ukus najsličniji piletini, ali i ukusniji! Ipak, iako je ovaj specijalitet Francuska proslavila, ne može se danas tako često naći na menijima francuskih restorana.

Mozak (jagnjeći, teleći, ovčiji)

Pomisao da ćete pojesti mozak životinje mogla bi vam izazvati mučninu, ali mozak je zapravo prepun omega-3 masnih kiselina i hranjivih stvari koje donose brojne koristi po naš, ljudski mozak i kičmenu moždinu.. Jagnjeći, ovčiji i teleći mozak generalno se smatraju najboljim za jelo, sa kremastom teksturom nalik sosu i blagim, slanim ukusom. 

U Francuskoj ćete ih na jelovniku najčešće pronaći kao sautéd cerveaux– mozak lagano posut brašnom i pržen sa belim lukom, peršunom i limunom. Volovski mozak, sa druge strane, je čvršći i često se koristi kao punjenje za pite. Ako ih sami spremate, morate ukloniti crvene žile i ostaviti ga u hladnoj vodi preko noći.

Puževi (Escargot)

Puževi uz žablje batake se uvek navode kao jedna od najstereotipnijih francuskih namirnica, poslastica za koju se mnogi posetioci Francuske osećaju prisiljenima da ih isprobaju. Puževi se često poslužuju kao predjelo, a serviraju se bez ljuske (kućice) u bogatom umaku. 

Najbolji puževi u zemlji dolaze iz Burgundije, i njihova priprema je daleko složenija nego što možete zamisliti. Puževi se hrane  biljem, a onda se temeljno čiste pre same pripreme, pa sledi kuvanje sa mnogo maslaca, belog luka i peršuna. Sve u svemu, proces traje tri dana, što objašnjava njihovu relativno visoku cenu.

Golub

Pečeni golub u Francuskoj se smatra delikatesom barem od 16. veka. Međutim, golub koji je na meniju francuskih restorana daleko je od „letećih pacova“ koji se nalaze u gradovima širom sveta i kako ih najčešće nazivamo. 

Meso ovih uzgojenih golubova, koji su poznati kao pahuljice, na glasu je kao nežno, sočno i bogatijeg ukusa od ostale živine, a smatra se i nemasnim mesom. Ako ste u Francuskoj, goluba možete probati jednostavno pečenog ili posluženog sa umakom od tartufa.

Guščija pašteta – Foie Gras

Ovo je najkontroverznija hrana u Francuskoj, budući da je tehnika dobijanja ovog specijaliteta u mnogim zemljama zabranjena i smatra se nasilnom po životinje. Ipak, u Francuskoj je specijalitet i jedan od najluksuznijih obroka. 

Poenta je da se guskama koje se tove, nasilno daje hrana 12 do 15 puta dnevno kako bi „stvorile“ masnu jetru od koje se kasnije sprema pašteta. Postoje i dalje brojne polemike o okrutnosti dolaženja do ovog specijaliteta, dok Francuzi navode da ne mogu da zamisle svoju ishranu bez Foie Gras.

Crni (krvavi) puding

Boudin noir je tradicionalna francuska kobasica napravljena od svinjetine, prženog luka, masti i krvi. Belgijska i katalonska kuhinja takođe sadrže ovu kobasicu, a varijacije se jedu u mnogim kulturama. Krvavice ili crni puding, na primer, jedu se u Velikoj Britaniji i Irskoj, a nemačka varijanta ovog jela poznata je kao blutvurst. 

Ovo jelo je glavna namirnica francuske kulinarske tradicije, a svakodnevno se pravi sveža u pojedinim mesarama. Mnogi Francuzi ih prave i u kućnim uslovima, za šta je potrebno mnogo strpljenja i isprljanih sudova, budući da je krv glavni sastojak. Razmotrite bosch ugradne sudomašine, ako se odlučite na pripremu ovog delikatesa kod kuće.

Goveđi jezik

Ideja nije nimalo ukusna i ovo je jedno od onih jela koje morate probati pripremljeno, ali ne pogledati unapred u tanir, jer zaista izgleda kao što se i zove. Ali ukus je vrlo prihvatljiv zbog čega je vrlo popularno na porodičnim ručkovima u Francuskoj. 

Ovo je bilo omiljeno jelo u antici, a popularnost je steklo tokom srednjeg veka. Uglavnom se služi kuvano, sa jednim od nekoliko soseva, a najpopularnije je u severnoj Francuskoj, gde se iznutrice veoma cene. Goveđi jezik je ovde popularniji od teleće jetre, koju takođe konzumiraju mnogi Francuzi.

Da li i dalje mislite da je francuska kuhinja jedna od najukusnijih? Naravno da jeste. Bez obzira na čudne sastojke, vešti šefovi kuhinja i ova jela spremaju tako da imaju vrhunski ukus. Pokušajte da probate bar neka od njih pri sledećoj poseti ovoj zemlji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *