Državne zastave su ponos svake nacije i simbol patriotizma. Ističu se u prvi plan na svečanostima, sportskim događajima i manifestacijama od značaja. Svaki narod posebno čuva tradiciju koja se baštini kroz njegove ambleme. 

Grb i zastava su svakako među glavnim obeležjima jedne zemlje, zbog čega je posebno zanimljivo za veksilologe kada naiđu na primere sličnih zastava. U slučaju francuske zastave postoji mnogo interesantnih činjenica, a među njima je svakako i veliki broj “zastava dvojnica” širom Evrope. U bojama Francuske revolucije – plava kao simbol slobode (francuski Liberté), bela za jednakost (francuski Égalité) a crvena za bratstvo (francuski Fraternité) – francuska zastava je imala veliki uticaj na dizajn državnih obeležja mnogih evropskih zemalja. 

U skladu sa simbolima koje reprezentuje, logično je što se osim u zvaničnim prilikama francuska zastava neretko koristi i u marketinške svrhe. Kao koristan alat u prodajnim kampanjama mogu se koristiti reklamne zastave koje pomažu mnogim kompanijama da povećaju svoj profit i reputaciju. Koristeći upravo nacionalnu svest i ljubav koju ljudi osećaju prema zemlji, marketari stvaraju neraskidiv odnos između ovih rodoljubivih osećanja i proizvoda, tj. usluga koje nude.

Istraživali smo kada je nastala zastava Francuske i da li je oduvek bila u tri boje. Koje to države imaju slične “pruge” na svojim zastavama čitajte u nastavku.

Zastava Francuske – prepoznatljiva trobojka

Francuska zastava kakvu je poznajemo danas vodi poreklo iz perioda Francuske revolucije 1789. godine. Naime, pre Revolucije postojao je veliki broj zastava, vojnih i pomorskih, sa varijacijama koje su uključivale kraljevski grb, plavi štit sa tri zlatna fleura. Nakon što je na vlast došla dinastija Burbona, štit je uglavnom bio prikazan na pozadini bele boje.

zastava-francuske
Pexels.com

No, Francuska revolucija je donela velike promene u društveni, politički i ekonomski život zemlje, pa se u skladu sa tim i dizajn zastave promenio. Akcenat je preusmeren na jednostavniji prikaz – tri pruge u plavoj, crvenoj i beloj boji. Iskorišćene su tradicionalne boje Pariza – plava i crvena, koje su bile popularne među revolucionarima, kao i kraljevska bela. Nesumnjivo, na revolucionare je značajno uticala i horizontalno prugasta crveno-belo-plava zastava Holandije, koja se pojavila sredinom 17. veka. 

Od 1794. godine trobojnica plavo-belo-crvena postala je zvanična nacionalna zastava koju su koristili obični ljudi, vojska i mornarica. Smatralo se da ova zastava predstavlja sve principe Revolucije slobodu, jednakost, bratstvo,  demokratiju, sekularizam i modernizaciju

Važno je pomenuti i sledeće: Mnoge druge zemlje, pogotovo u Evropi, usvojile su trobojku po ugledu na francusku, menjajući samo boje. Tako je francuska trobojnica postala jedna od najuticajnijih nacionalnih zastava u istoriji.

Ustavima iz 1946. i 1958. godine ustanovljena je „plava, bela i crvena“ zastava kao nacionalni amblem Francuske republike. Danas se francuska zastava može videti na svim javnim zgradama. Vijori se povodom narodnih komemoracija, a ističe se i podiže po veoma precizno definisanoj ceremoniji.

Koja je simbolika boja francuske zastave?

Pored pomenute simbolike koja asocira na glavne postulate Francuske revolucije, plavo-belo-crveni vertikalni obrazac zastave ima još neka značenja. Bela boja koja se nalazi između plave i crvene poznata je kao kraljevsko bela, jer je povezana sa Kraljevskom kućom Burbona. Zapravo, od 16. veka do dana Revolucije, za vreme vladavine ove dinastije zastava je bila potpuno bela.

Istovremeno, bela boja se povezuje i sa Jovankom Orleankom, izuzetno cenjenom francuskom heroinom. Istovremeno, plava boja predstavlja Svetog Martina, dok crvena predstavlja Svetog Denisa. Crvena i plava su takođe povezane sa likom Device Marije, koja se smatra zaštitnicom Francuske.

Neki istoričari veruju da tri boje na zastavi Francuske prikazuju društvene hijerarhije tokom vladavine monarhije. U toj prizmi plava se tumači kao oznaka za buržoaziju, bela predstavlja sveštenstvo, dok je crvena za plemstvo. Zanimljivo je da se u nekim prilikama veruje da tri boje predstavljaju tri različite vrste cveća – plava je različak, bela margarite, a crvena asocira na mak.

Možda vas zanima i: Najinteresantniji francuski specijaliteti koji su ostatku sveta “čudni”.

Francuska i holandska zastava – uticaji i sličnosti

Nije retkost da se zbog prevelike sličnosti francuska i holandska zastava često “mešaju”. Glavna razlika između ova dva amblema jeste u tome što je holandska zastava horizontalno prugasta, a francuska vertikalno prugasta. Francuska zastava je u suštini holandska zastava okrenuta na stranu sa različitim nijansama plave i crvene.

zastava-francuske-holandije
Pexels.com

Pretpostavlja se da su francuski revolucionari bili inspirisani zastavom Holandije, pa da su samo okrenuli položaj svojih pruga. Inače, holandska zastava je najstarija trobojka koja je još uvek u zvaničnoj upotrebi. 

Pruge Luksemburga – “svetlija” varijanta zastave

Francuska zastava ima dvojnicu i u državnoj zastavi Luksemburga. Naime, lukemburška zastava neopisivo podseća na holandsku – ima tri horizontalne pruge raspoređene po redosledu crveno, belo i plavo. Međutim, nijanse pruga na zastavi Luksemburga su značajno svetlije od onih na holandskoj i francuskoj.

Ruska i srpska zastava kao francuske dvojnice

Kada govorimo o trobojkama u crvenoj, beloj i plavoj varijanti, nemoguće je ne pomenuti rusku i srpsku zastavu. Iako je reč o horizontalnim prugama, neosporna je sličnost između ovih državnih obeležja. Ruska zastava ima pruge po rasporedu belo-plavo-crveno, a srpska crveno-plavo-belo.

Promene na francuskoj zastavi u 21. veku

Zamimljivo je da je francuska zastava podložna izvesnim “adaptacijama”, kao kada se, primera radi, koristi kao pozadina za intervjue na francuskoj televiziji. Tada je centralna vertikalna bela traka državne zastave nešto uža od plave i crvene trake, tako da snimci iz krupnog plana nemaju samo belu pozadinu.

Takođe, da bi širina tri boje francuske zastave izgledala jednaka, francuska mornarica je promenila proporcije boja. Tako govorimo o 30% plave, 33% bele i 37% crvene. Ako se to ne uradi, kada se zastava leprša čini se da su pruge manje što su dalje od jarbola. 

Francuski predsednik Emanuel Makron je 2020. godine učinio da boje zastave koja se vijori iznad Jelisejske palate budu malo tamnije. Ovo je navodno učinjeno da bi se bolje predstavila zastava Francuske revolucije. Iako je ovaj potez izazvao mnoštvo kako pozitivnih, tako i negativnih komentara, generalno je prihvaćena varijanta sa tamnijom plavom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *