Beograd, kao i cela Srbija, nude raznovrsno prirodno i kulturno – umetničko bogatstvo koje je autentično i jedinstveno, i ne može se videti na drugim mestima u takvom obliku. Odabir znamenitih lokacija koje vredi predstaviti gostima iz inostranstva u zavisnosti je od kulturoloških raznolikosti posetilaca, a na ovim vredi izvesti francuski poljubac!

Francuski poljubac

Srpska prestonica je geografski prostrana i prirodno je da ima veliki broj specifičnih mesta, građevina i arheoloških znamenitosti. Ipak, činjenica je da su neke lokacije nezaobilazne i trebalo bi da ih pokažemo strancima, bez obzira da li dolaze iz srodne arhitektonske i geografske kulture. Predstavićemo vam zanimljive znamenitosti o kojima čak i mnogi stanovnici Srbije ne znaju previše, a treba da se nađu na mapi svih inostranih posetioca.

Podzemni Beograd

Kalemegdanska tvrđava je simbol glavnog grada Srbije i prosto je nemoguće da neko prvi put dođe u Beograd, a da na poželi da prošeta Kalemegdanom. Pored lepe prirode i jedinstvenog pogleda na Ušće Save i Dunava i dela Novog Beograda, ono što privlači pažnju jesu tuneli koji se nalaze ispod površine zemlje.

Tajna podzemlja traje vekovima, još od Rimske imperije, a neki od najinteresantnijih delova su Rimski bunar za koji se vezuje mističnost njegovog nastanka, o kojoj se ni dan danas ne zna dovoljno. Za njega se vezuje i legenda o Zevsu i njegovoj potrazi za pupkom sveta. Posetioci mogu videti i Barutanu koja i niz dobro očuvanih hodnika kojima se kretala kako rimska, tako turska i austrijska vojska.

Avalski toranj

Avala i njen toranj su takođe atrakcija kada govorimo o beogradskoj turističkoj ponudi. Na jednom njenom vrhu nalazi se čuveni spomenik Neznanom junaku Ivana Meštrovića koji odiše kako lepotom, tako i legendarnom pričom o slavi svim poginulim junacima iz Velikog rata.

Interesantno je da je spomenik postavljen na mesto nekadašnjeg drevnog grada Žrnov koji nije dovoljno istražen, a i za njega se vezuju razna mistična pripovedanja. Pored spomenika, Avalski toranj je velelepna tvorevina koja pruža neverovatan pogled na grad, a posetioci imaju priliku za niz aktivnosti oko tornja. Njegova dodatna veličina je u tome što je porušen u bombardovanju 1999. a obnovljen je desetak godina kasnije.

Skadarlija

Pored navedenih kulturno – istorijskih gromada, Skadarlija prikazuje simbol tradicije grada, koja obavezno privlači strance, što se tiče i noćnog života, izlazaka, kao domaćih jela i pića koja su obavezni deo menija. Turisti imaju priliku da nauče istoriju Skadarlije i velikana koji su veći deo života provodili u njoj, poput Đure Jakšića, Tina Ujevića.

Dostupno je čuti izvorne zvuke srpske muzike, starogradskih boema i tamburaša sa autentičnim melodijama na tekstove velikih pesnika. Poznato je da je glavna ulica sastavljena od niza ugostiteljskih objekata, a ritam i duh beogradske kafane može se osetiti i u jutarnjima časovima uz tradicionalni doručak i domaću kafu u prelepima baštama Dva jelena, Tri šešira, Stari bokal itd, gde je, zbog uske ulice, moguća interakcija među posetiocima i stoga atmosfera deluje porodično i prijatno.

Muzej Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle institucija je posvećena našem velikom naučniku koji je iza sebe je ostavio niz velikih izuma, ali i nedešifrovanih ideja, koje se mogu videti u ovom muzeju. U njemu se mogu videti brojna originalna dokumenta potpisana Teslinom rukom, kao i knjige i časopisi sa crtežima i skicama koje mogu pomoći budućim generacijama naučnika. Beograd ima niz kultnih institucija koje održavaju veličinu srpskih umetnika i naučnika, a treba pomenuti da se ovaj muzej nalazi u predivnom vračarskom kraju i u čijem okruženju posetioci mogu uživati.

Beograd je interesantan zbog svog geografskog položaja kao spona između Istoka i Zapada i potreban je veći vremenski period kako bi se obišao dovoljan deo znamenitosti, pa srpska prestonica bez sumnje spada u veće kulturno – zabavne prestonice sveta, sa velikim turističkim potencijalom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *