Francuzi su poznati po svom besprekornom stilu. Bez obzira na to da li nas opčinjava moda, arhitektura ili francuski nameštaj i način na koji uređuju svoje domove, činjenica je da su eleganciju doveli do najvišeg stepena.

Od romantičnih dnevnih soba do spokojnih trpezarijskih prostora, francuski enterijeri otkrivaju luksuz bez žrtvovanja moderne praktičnosti. Kako to oni postižu? Pročitajte naš jednostavan vodič za uređenje doma u francuskom stilu.

Francuski-krevet

Šta je to francuski stil u dizajnu enterijera?

Klasični francuski stil u uređenju enterijera pojavio se u 18. veku i od tada nije osvojio samo srca stanovnika Francuske, već i onih iz drugih delova sveta. Kao svojevrsna mešavina baroka,  rokokoa i neoklasicizma, francuski stil u dizajnu odlikuje se visokim stepenom elegancije, ukusa i luksuza.

Dok rokoko unosi plemenitu nežnost upotrebom pretežno pastelnih boja, barokni stil pomaže da se stvori slika kraljevskih odaja, a opet bez velike pompeznosti. Stoga, ako pažljivo planirate kupovinu nekretnine i težite otmenom i sa ukusom opremljenom prostoru za život, onda francuski nameštaj treba da bude vaš izbor.

Osnovne odlike francuskog stila

Glamurozno i sofisticirano u ove dve reči se može opisati dom uređen u ovom maniru. Neke od osnovnih odlika jesu diskretan luksuz, ogledalo ili drugi komadi nameštaja od kovanog gvožđa, visoki plafoni i zidovi obojeni mat bojama. Od materijala za podne podloge najčešće se koristi sjajni keramički granit ili polirani prirodni kamen, te parket ili laminat sa svetlim teksturama drveta. Podne ploče takođe se mogu  obojiti svetlim tonovima.

Upotreba ukrasa i starinskih predmeta je poželjna. Ukoliko imate uslova da u dnevnom boravku postavite kamin, to bi prema Francuzima bilo savršeno.

Nijanse u francuskom enterijeru

Kombinacija svetlo ružičaste i lila nijanse sa zelenom i srebrnom se često sreće. Pastelne boje su karakteristične za ovaj stil, pa se pored navedenih upotrebljavaju i bež, bela, karamel, bledo plava i bledo žuta. U završnoj obradi nameštaja mogu se pojaviti i tamne nijanse, poput braon, bronzane i sive. Neke jarke nijanse se ponekad koriste za isticanje posebnih elemenata, kao što su crvena, narandžasta, plava i, naravno, zlatna.

Soba

Dnevna soba u francuskom stilu

Započnimo razgovor o dnevnom boravku sa odabirom odgovarajućih boja za zidove. Elegantna i svetla bež boja biće sasvim dobra osnova kada želite da uredite sobu u francuskom stilu. U tom slučaju, pod bi trebalo da bude nekoliko nijansi tamniji od boje zidova, a plafon obojen u belo.

Mekani nameštaj otmenih linija, sa drvenim naslonima za ruke i visokim nogarima postavljen u centralni deo sobe daće prostoru željeni prefinjeni izgled. Mebl ili presvlake na sofi, kauču i fotelji treba da variraju od sivih, braon, do bež ili belih tonova. Isti izbor možete napraviti i za stočić za kafu ili vratanca ormarića. Stočić za za kafu takođe može biti izrađen od drveta, sa puno finih irezbarenih detalja ili pak od metala, ukrašen kovanim elementima.

Kod uređenja enterijera u francuskom stilu dekorativni deo ne sme biti zanemaren. Na zidove treba postaviti umetničke slike u strogo elegantnim ramovima ili masivna ogledala uokvirena kovanim gvožđem.

Poželjne su graciozne stone lampe, vaze sa radom, veliki lusteri,  kovani svećnjaci, kamin, jastuci sa zlatnim vezom, kao i teške zavese od šifona.

Francuski nameštaj u spavaćoj sobi

Unutrašnjost spavaće sobe izgledaće savršeno u nijansama peska sa glatkim prelaskom u zlatnu paletu boja. Pod može biti u potpunosti prekriven mekim tepihom, opet u peščanim ili bež tonovima.

Glavno mesto u prostoriji zauzeće svakako luksuzni krevet u barkonom ili stilu neoklasicizma, po ugledu na one iz dvorca Versaj. Suptilna kombinacija antičkog nameštaja nežnih linija i  raskošne svile i baršuna osiguraće da francuski krevet uvek bude u modi. U idealnom slučaju posteljina i dekorativni jastuci su u skladu sa celokupnim dizajnom, tako da će mlečno bela boja biti savršen izbor.

Za kompletan utisak postavite rokoko toaletni stočić i drveni ormar čije će prednje stranice biti ukrašene elegantnom rezbarijom. Sobu možete dekorisati slikama, ogledalima i velikim vazama.

Otmeno francusko kupatilo

Kod uređenja kupatila u francuskom stilu najbitnije je osvetljenje. Što je prostorija svetlija, to bolje. Velika prednost je svakako kada postoji prozor i izvor dnevne svetlosti. Međutim, čak i kupatilo bez prozora može se posebno „napuniti“ veštačkom svetlošću uz pomoć raznovrsne zidne i plafonske rasvete.

Svetla nijansa zidova, poda i plafona dodaće još više svetlosti u prostor. Stoga bi celokupna boja kupatila trebalo da varira između bele i kremasto plave palete. Ukoliko želite da kupatilo učinite romantičnijim, zidove možete prekriti vodootpornim tapetama sa cvetnim ornamentima.

Ugaona akrilna kada bila bi pravi promašaj ako želite otmeno francusko kupatilo. Umesto toga, odaberite kadu u retro stilu, vodeći računa o detaljima kao što su slavine u boji bakra, mesinga ili bronze. Odlučite se za lavabo, bide i wc šolju napravljenu od kamena u istom dezenu.

Vrhunac dekorativnog dizajna kupatila u francuskom stilu trebalo bi da bude luster. U tipičnom kupatilu retko ćete videti luster, ali u ovom slučaju je to čak i neophodno. Za one kojima je to previše ekscentrično, akcenat se može staviti na ogledalo. Ono mora biti veliko i uokvireno luksuznim ramom. Takođe, slike na zidu ne samo da su dopuštene i prikladne, već predstavljaju uobičajenu i zanimljivu stilsku karakteristiku.

Nekoliko saveta za ukrašavanje u francuskom stilu

Ukoliko želite da ostvarite maksimum u dizajnu, zaboravite na pretencioznost. Enterijer uređen u francuskom stilu treba da izgleda elegantno i svedeno. To znači da možete koristiti predmete sa pozlaćenim ivicama, ali umereno. Francuski nameštaj je stilizovan i otmenih linija.

Ne zaboravite, klasični francuski stil u uređenju enterijera je predstavnik elitnih dizajerskih pravaca koji se graniče sa prefinjenošću, stabilnošću i plemenitošću. Kuća uređena na francuski način odiše gostoprimstvom, komforom i veličanstvenom lepotom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *