Prema mnogim objavljenim popisima, Francuska se uvek nađe pri vrhu kao zemlja za najbolja studentska putovanja. Osim što nudi idealna mesta za studiranje u Francuskoj, možete da dobijete najbolje znanje za uložen novac, ona može da ponudi i najlepša mesta za putovanja za mlade.

Paris

Iako možda možete da pomislite kako je Francuska skupa, to nije tako. Uz dobar plan puta, izbeći ćete velike troškove na smeštaj i hranu, a ostatak novca možete da potrošite na ulaznice za muzeje, crkve i ostale znamenitosti.

U nastavku saznajte koja su to top 3 najbolja grada u Francuskoj u kojima studenti mogu da se najbolje zabave, ali i da vide mnoge zanimljivosti. Pa krenimo!

Pariz – grad svetlosti koji nikad ne spava

Barem jednom u životu, trebate da posetite glavni grad Francuske koji se još naziva i grad svetlosti. Grad koji nikada ne spava, garantuje zabavu na svakom koraku. Prepun živahnih ulica, turista i stanovnika, te muzike koja se čuje iz klubova – Pariz će vas očarati. Ne smemo da zaboravimo i na veličanstvenu arhitekturu, muzeje, sklupture, crkve, bašte, kao i mnoge umetničke uglove.

Na početku razgledanja preporučujemo da posetite parišku gradsku skupštinu koju još nazivaju i Hôtel de Ville. Impresivno zdanje sastoji se od više paviljona s čak 136 skulptura koje su postavljene na četiri ugla zgrade.

Ako želite biti zadivljeni, ne smete da propustite muzej moderne umetnosti, Centre Pompidou, koji je poseban zbog svog arhitektonskog dizajna koji uključuje kablove, ventilaciju i instalacije na fasadi muzeja. Muzej često organizuje izložbe i razna druga događanja, a bitno je spomenuti i da je svake prve nedelje u mesecu ulaz potpuno besplatan.

Ono što nikako ne smete da propustite je najpoznatija crkva u Parizu – ali i u svetu – katedrala Notre-Dame, koja se nalazi u prvom naselju Pariza, u Île-de-la-Cité. Bili vi religiozni ili ne, ovo je nešto što morate da vidite.

Biće vam zanimljivo i videti najpoznatije pariško sveučilište, Sorbonne,  koje je utemeljeno davne 1150. Godine,  što znači da je drugo najstarije moderno sveučilište u Evropi.

Za vreme posete Panteonu, možete da vidite i grobnice slavnih ličnosti Viktora Igoa, Voltera, Emila Zole, Žana-Žaka Rusoa, kao i Fokaultov pendulum.

Istražite neke od najpoznatijih muzeja kao što je Louvre, a gde, osim raznih slika i skulptura, možete da vidite najpoznatiji eskponat – Mona Lisu. Ispred Louvrea ćete sigurni biti očarani i Louvre piramidom. Rezervišite kartu onlajn kako biste izbegli gužve i čekanja.

Jedan od najpoznatijih nacionalnih simbola Francuske je Slavoluk pobede (trijumfalna kapija) koji se smestio na Place de Gaulle. Podignut zbog sećanja na Napoleonovu pobedu, vojsku Francuske revolucije i Carstvo, ovde se nalazi i spomenik nepoznatom vojniku Prvog svetskog rata. Plamen sećanja na nepoznatog vojnika osvetljen je svaki dan u 18 i 30. Pošto se Slavoluk nalazi na početku avenije Champs-Élysées koja je ujedno i najpoznatiji bulevar u Parizu, nikako ne propustite njome prošetati i uživati u pogledu na brojna pozorišta, restorane, butike i kafiće.

I mogli bismo da nabrajmo još dugo što sve morate da vidite u Parizu, ali ono što ne smete da propustite je Eiffelov toranj s tri vidikovca i visine čak 320 metara. Ostavite ga za kraj putovanja, jer slika grada koju ćete doživeti kada se popnete će vam ostati u glavi za celi život.

Lyon
Lyon

Lyon – grad svile

Poznat i kao grad svile, Lyon se ističe bogatom gastronomskom ponudom, arhitekturom, starom gradskom jezgrom i posebnim prolazima (tzv. traboulei), a čemu svedoči i to da se nalazi na UNESCO-vom popisu zaštićene svetske baštine. Poseban šarm daju mu dve reke Saona i Rhona, tako da se svakako odlučite na vožnju jednim od turističkih brodova.

Glavnu draž gradu daju već spomenuti traboulei, odnosno prolazi preko kojih se u prošlosti prevozila svila. Danas su primarno turistička atrakcija, a zanimljivo je spomenuti da ih ima toliko da ih niti lokalni stanovnici nisu sve prošli.

Ako volite umetnost i arhitekturu, Lyon je grad za vas. Tu se nalazi bazilika Notre-Dame de Fourvière iz 19. veka, jedna od malobrojnih romantičkih crkava, crkva St-Martin-d’Ainay te romaničko-gotička Katedrala sv. Jovana. Od moderne arhitekture ističe se kolodvor Gare de Lyon Saint-Exupéry unutar aerodroma.

Poželite li se opustiti i vreme vam to dopusti, odmorite se u jednom od mnogobrojnih zelenih parkova u Lyonu. Najpoznatiji je svakako Jardin botanique de Lyon čija je površina 8 hektara, a koji se nalazi u sklopu najvećeg javnog parka u Francuskoj, Parc de la Tête d’Ora, površine čak 117 hektra.

Prošetajte i najpoznatijim gradskim trgovima Place des Terraux i Place Bellecour, koji su prepuni trgovina i šarmantno uređenih kafića. U sklopu njih, nalazi se i predivna fontana Bertholdi.

Od muzeja ističe se muzej nauke i antropologije Musée des Confluences te Musée d’Art Contemporain de Lyon u kojem se nalaze dela savremene umetnosti.

S obzirom da je Lyon tradicijski povezan sa svilom, preporučujemo da posetite i Maison des Canuts, gde ćete otkriti istoriju industrijske svile.

Lille

Lille – studentski grad u kojem je zabava garantovana

Lille se smestio na severu Francuske, uz samu granicu s Belgijom. Nekad je bio važno industrijsko središte zemlje, s naglaskom na tekstilnu industriju, a danas je jedno od najvažnijih prometnih središta Francuske.

Grad mnogo ulaže u razvoj visokog školstva pa je zanimljivo za spomenuti da u Lilleu studira čak 100 hiljada studenata. Ovo znači da grad nikada nije mrtav i da je zabava garantovana.

Hodajući zanimljivim gradskim ulicama, sigurno ćete primetiti mnogobrojne slike bivšeg francuskog predsednika Charlesa de Gaullea. On je i najpoznatija ličnost grada jer je rođen upravo ovde. Lokalno stanovništvo na to je izrazito ponosno i to ističe na svakom koraku.

Od znamenitosti nikako ne smete da propustite katedralu Notre Dame de la Treille koja je izgrađena u drugoj polovini devetnaestog veka, te jedan od najpopularnijih muzeja u Francuskoj – Palais des Beaux Arts. Upravo u ovom muzeju kriju se dela nekih od najvećih europskih umetnika, poput Van Dycka i Rubensa. U spomenutom muzeju možete da saznate i sve o flamanskoj umetnosti.

Kada ogladnite posetite najpoznatiji restoran u gradu – Meert, u kojem možete da probate najbolje specijalitete lokalne kuhinje, od kojih se ističu vafli, koji su upravo ovde izmišljeni.

Okupite društvo, pronađite najbolje ponude i uputite se u predivnu Francusku. Ako niste fluentni u francuskom jezik, opremite svoj telefon potrebnim aplikacijama i bukmarkirajte online rečnik. Ovi alati će vam sigurno poslužiti kao pomoć pri boljem snalaženju i interakciji. Srećan put!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *