Pravi izbor muške košulje može biti vrlo naporan zadatak. Jednostavno, postoji toliko različitih krojeva i materijala, pri čemu svaki od njih zahteva drugačiju priliku za nošenje. Da bismo vam taj izbor olakšali, pripremili smo kompletan vodič kroz najčešće korišćene materijale za muške košulje.

Materijali za košulje, odela i uniforme

Košulja je odevni predmet koji ni jedan muškarac ne može da izbegne. Čak iako vam više odgovara sportski tip odeće za svakodnevno odevanje, kad-tad stići će vas neka pozivnica za venčanje, neki poslovni intervju, ili bilo kakva druga prilika gde se od vas prosto očekuje da izgledate formalnije i „gospodski“.

Muška košulja ima iznenađujuće dugu tradiciju – nosili su je još u srednjem veku, doduše, više u svojstvu nekakve spavaćice ili osnove za ostalu odeću. Od kasnog 19. veka, pa sve do danas, bila je i ostala jedan od faktora koji su definisali i predstavljali socijalni status, simbol bogatstva, i modni stil.

Međutim, dok se ranije to uglavnom odnosilo na običnu, belu košulju – zbog čega ona i predstavlja svojevrstan kulturološki fenomen – danas se košulje za muškarce proizvode od toliko različitih boja, vrsta tkanja i materijala, da ponekad zaista nije lako odlučiti se za jednu između njih.

Zato, hajde da vam skratimo muku i zajedno prođemo kroz ovaj vodič. Za početak pogledajte ovaj video pa prođimo kroz materijale.

Od donjih materijala mogu se dizajnirati ne samo košulje, već i radne uniforme, Robero Baressi na primer. Pa, da vidimo.

Puplin – jedan od najstarijih materijala

Puplin je gusto, unakrsno tkanje materijala, koje potiče još iz petnaestovekovne Engleske. To ga čini jednim od najstarijih vrsta tkanja, koje je i danas izuzetno rasprostranjeno u tekstilnoj industriji. Većim delom svoje istorije, puplin je pravljen od vune, međutim, u skorašnje vreme, pamuk i poliester se sve više tkaju kao puplin.

Košulje od puplina spadaju u veoma tanke i jedne od najlakših za nošenje, što ih, doduše, čini sklonim gužvanju. Puplin ima i jedinstvenu teksturu, zahvaljujući kojoj je garderoba izrađena od ovog materijala izrazito prijatna i glatka na dodir.

Jedan od načina da prepoznate puplin je transparentnost. Ukoliko vidite nekoga da nosi košulju ispod koje se providi majica, najverovatnije gledate puplin. Uz navedene karakteristike, puplin ima i vrlo malo sjaja, što će učiniti da u ovakvoj košulji izgledate prijatno i profesionalno, pa je zbog toga odličan izbor za formalnije prilike.

Keper – pravi izbor za formalne prilike

Košulje od kepera su lako prepoznatljive zbog svog distinktivnog, dijagonalnog tkanja i teksture zbog kog deluju još mekše od onih od pupila.

Gotovo uvek imaju malo sjaja, čiji stepen zavisi od boje i materijala koji su korišćeni. One neće dati isti, sveži izgled, poput, recimo, košulje od pupila, ali se mnogo lakše peglaju i prilično su otporne na stvaranje nabora.

Muške košulje od kepera se, takođe, najčešće nose onda kada se od vas očekuje formalniji izgled.

Oksford – za sportske tipove

Oksford tkanje podrazumeva da se jedna nit prediva prepliće sa svakom drugom niti iz osnove. Ovakve muške košulje su obično pravljene tako što se nit jedne boje ukršta sa belom niti, što im daje vrlo jedinstven izgled. Imaju malo grublju teksturu, ali ih upravo to čini trajnijim i otpornijim.

Prevashodno su namenjene za sportski izgled, pa ih zato retko viđamo u formalnijim okolnostima.

Pinpoint – svakodnevna košulja

Pinpoint košulje imaju slično tkanje kao oksfrod, s tim što se ovde koristi finije predivo, gušće tkano. Što se tiče prilika u kojima se nose, treba imati u vidu da su s jedne strane obično formalnije od onih pravljenih oksford tkanjem, dok, sa druge strane, pružaju dosta opušteniji izgled nego košulje od puplina ili kepera.

Drugim rečima, ovakva košulja je sjajan izbor za svakodnevni odlazak na posao, ali i ne baš idealan kada je reč o svečanijim prilikama.

Generalno, pinpoint muške košulje nisu transparentne, i malo su teže i grublje od, na primer, košulja od puplina. Upravo zbog njihove teže konstrukcije, prilično su dugotrajne i izdržljive.

Zefir – za ljubitelje laganih materijala

Ova vrsta tkanja je najverovatnije dobila naziv po blagom, laganom vetru zefiru. Zahvaljujući posebnoj, kvadratastoj tehnici tkanja, zefir muške košulje su izrazito lagane i prozračne. Savršeno se slažu sa kariranim komadima odeće, i predstavljaju odličan izbor za manje formalan poslovni izgled ili za svakodnevne kombinacije.

Dobi – jednostavnost

Dobi tkanje pravi jedinstvene, geometrijske šare u materijalu. Uglavnom dobi košulje sadrže neku jednostavnu boju, sa bledim štraftama ili bledim tačkicama, utkanim u materijal u istoj boji kao i osnovna tkanina, zbog čega kreiraju vrlo šarmantan izgled.

Ovo je sjajan izbor ukoliko tražite odevni predmet za svakodnevni odlazak na posao ili za svečanija dešavanja.

Šambrej – ipak manje formalan od puplina

Šambrej tkanje ima sličnu strukturu kao puplin, s tim što je obično rađeno sa težim predivima, radi manje formalnog, opuštenijeg izgleda. Generalno, šambrej košulje se se prave od belih niti utkanim u osnovnu boju dužinom i širinom, tako da materijal dobije nestalnu boju.

Teksas – svima omiljen

Svi znamo da se teksas koristi kao osnovni materijal za farmerice i džins jakne. Ali, prema tehnici tkanja, teksas je zapravo keper. Jednostavnije rečeno, teksas je čvršći, verovatno grublji keper, obojen u „džins-plavu“ boju.

Ipak, kada je reč o muškim košuljama od teksasa, verovatno ćete naići na znatno lakšu i mekšu varijantu ovog materijala od one koja je namenjena za naše farmerice. Teksas košulje se proizvode u raznim formama, ali je unutrašnja strana svetlija od spoljašnje.

Flanel – materijal koji greje

Muške košulje od flanela su verovatno omiljen izbor za jesenji i zimski period. Flanel je vrlo topao, „dlakav“ materijal, koji je najčešće pravljen od češljanog kepera ili češljanog puplina. Često je u pitanju stopostotni pamuk, mada se radi dodatne topline ponekad proizvodi i u kombinacijama pamuk-vuna, ili čak pamuk-kašmir.

Pravljene debljim tkanjem, muške flanel košulje su definitivno namenjene za casual izgled i za hladno vreme.

Melanž – za one koji vole šarenilo

Melanž muške košulje mogu bti pravljene od različitih vrsta tkanja — puplin, keper, oksford, itd. — i uglavnom se tkaju od višebojnih prediva. Svako predivo je obojeno u najčešće dve-tri suptilne, različite nijanse, pri čemu je jedna gotovo uvek bela.

Ovaj tip materijala je odličan izbor kada želite da „razbijete“ neku boju.

Lan – letnji i morski materijal

Lanene muške košulje su izrazito prozračne, pa su zbog toga namenjene za letnje, visoke temperature. Ovaj materijal je pravljen od vlakana biljke lana, i nije ga baš najjednostavnije proizvesti. Uglavnom su labavije tkane, pa su zbog toga i prozračnije od većine pamučnih majica.

S druge strane, lan se dosta lakše gužva. Koliko god prednosti ima ovaj materijal, neki ljudi ipak preferiraju košulju od kombinacije lana i pamuka, koja predstavlja najbolje od oba — i dalje je veoma prozračna, ali je i manje sklona gužvanju.

One thought on “VODIČ KROZ MATERIJALE ZA MUŠKE KOŠULJE”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *